Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Adatvédelmi tájékoztatót itt találja.

Mi alapján válasszam ki egy okostelefon RAM memóriáját?

2023. 03. 14. 14:40:39
Mi alapján válasszam ki egy okostelefon RAM memóriáját?

Mióta az okostelefonok utat törtek maguknak és egyre gyakrabban cseréljük készülékeinket, a gyártók is évről évre újabbnál újabb fejlesztésekkel állnak elő. Ez mindenképp jó hír a felhasználóknak, azonban azt is jelenti, hogy vásárlás előtt egyre több szempontot kell figyelembe vennünk.

Akár ahhoz – az egyik legnagyobb – csoporthoz tartozol, akik a kamera alapján választanak készüléket, akár ahhoz, akiknek a kényelmes használat vagy a dizájn fontosabb, van egy tulajdonság, amire talán nem elsők között szoktál gondolni.

Pedig ha ismerős számodra a böngészés közben lefagyott telefon látványa, nem árt, ha tudod, hogy mire képes a következő, kiszemelt okostelefonod. Ezért többek között a készülék RAM-ja felel, ebben a cikkben pedig ehhez hoztunk néhány fontos tudnivalót.

Mit jelent pontosan?

A processzor mellett a RAM (Random Access Memory) támogatja az okostelefon által elvégzett feladatokat, illetve tárolja a rajta található alkalmazások adatait. Minél nagyobb méretű, annál több adat tárolására képes és annál gyorsabban futnak rajta az alkalmazások.

Ha egyszerre többet szoktunk használni, a nagy méretű RAM fog nekünk abban segíteni, hogy ne lassuljon le közben az okostelefonunk. Illetve nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy vannak olyan alapfunkciók, amelyek sosem állnak le. Ez külön helyet igényel, de ez legtöbbször elenyésző a számos egyéb alkalmazás mellett.

Érdemes tehát első lépésként átgondolni és megvizsgálni, hogy napi szinten mennyi és mekkora helyet igénylő applikációkat használunk. Remek viszonyítási alap lehet még a jelenlegi, vagy a korábbi készülékeink összehasonlítása is.

Beszéljenek a számok!

A RAM-nak két jelentős mérőszáma van. Az egyik a memóriamodul sebessége, azonban ennél is fontosabb a tárolókapacitása, amit gigabájtban szokás jelölni.

Manapság egy okostelefon memóriájának a mérete 2 GB-tól kezdődik (ez főként az alsó kategóriás készülékekben található meg), és egészen 12 GB-ig érhető el. Utóbbi már a csúcskészülékek, illetve a gamer okostelefonok jellemzője. 12 GB RAM-ot találunk többek között a Xiaomi 12 Pro-ban, az Oppo Reno 6 Pro 5G-ben, vagy a Realme GT2 Pro 5G-ben.

Hogy döntsem el, hogy mekkora RAM-ra van szükségem?

Lévén, hogy egy olyan tulajdonságról van szó, amelyet a későbbiekben nem módosíthatunk, illetve az árat is jelentősen befolyásolja, érdemes jól átgondolnunk az eddigi tapasztalataink alapján, hogy mekkora RAM-ra van szükségünk. A piacon jelenleg az alábbi méretekkel találkozhatunk:

  • 2 GB – Ezzel régebbi típusoknál, valamint olcsóbb, alapkategóriás készülékeknél találkozhatunk. Komolyabb terhelés esetén valószínűleg nem lesz elegendő.
  • 3-4 GB – Ez az átlagosnál kisebb méretnek mondható, de zenehallgatáshoz, egyszerűbb játékokhoz, vagy kevésbé memóriaigényes weboldalak látogatásához megfelelő lehet.
  • 6-8 GB – Ez a két méret a középkategóriás okostelefonok jellemzője, de néhány zászlóshajónál is feltűnhet. Ha ezt választjuk, gyors működésre és reagálásra számíthatunk. A multitasking kedvelőinek is ezt a méretet javasoljuk.
  • 12 GB – Ha szeretnél búcsút mondani az okostelefon darabos működésének még memóriaigényes játékoknál és nagy igénybevételt jelentő alkalmazásoknál is, ez lesz a tökéletes memóriaméret számodra. Elsősorban zászlóshajóknál és magas minőségű gamer okostelefonoknál fogod megtalálni.

Segítünk okostelefont választani

A RAM mellett érdemes az okostelefon belső tárhelyének a méretét is figyelembe vennünk, de szerencsére ez legtöbbször az előbbivel arányosan nő. Javasoljuk, hogy bátran használd a weboldalunkon található szűrőket, hogy segítségükkel egyéb tulajdonságra szűkítsd a kínálatunkat, mint például a szín, gyártó vagy méret. Ha pedig kérdésed van, örömmel segítünk elérhetőségeink bármelyikén, hogy megkönnyítsük a döntésedet.